Follow:
Boeken, Entertainment

Book Review – The Circle

Een tijdje terug zag ik een trailer van een nieuwe film met Emma Watson en Tom Hanks genaamd The Circle. Het concept leek me best interessant, maar ik had destijds geen idee dat het gebaseerd was op een boek. Toen ik een boek wilde bestellen (en te gierig was om verzendkosten te betalen) kwam ik dit boek tegen en besloot ik hem maar meteen te kopen. Ook zag ik op Goodreads veel goede reviews van mensen die ik volg, dus mijn verwachtingen waren hoog!

Titel: The Circle
Auteur: Dave Eggers
Gepubliceerd in: 2013
Score: 

The Circle gaat over een jonge vrouw die aangenomen is om bij het grootste en mooiste bedrijf in de wereld te komen werken, namelijk The Circle. Het bedrijf is een soort combinatie van Google, Facebook en Apple. Ze hebben de nieuwste technische snufjes; de beste werkomstandigheden; en mogelijkheden om flink door te groeien. We volgen het verhaal door de ogen van Mae als ze te werk gaat bij de Customer Experience afdeling. Hier komen we er snel achter dat alles bij The Circle misschien wel iets té perfect is.

Ik heb veel mensen de vergelijking zien maken tussen The Circle en Black Mirror, maar ik heb de serie nooit gezien dus daar kan ik geen reactie op geven. The Circle draait vooral om te laten zien hoe technologie te ver kan gaan. Het wordt meteen duidelijk dat het bedrijf wel heel erg veel van Mae weet en dat het woord privacy eigenlijk helemaal niet meer bestaat. Het is een enge gedachte en misschien wel een toekomstbeeld.

Het concept van het boek is dus erg interessant, vooral met oog naar de afluisterpraktijken van de NSA. Helaas vond ik het boek zelf matig. Vooral het schrijfwerk viel erg tegen. Naar mijn mening was het best kinderlijk geschreven en had het boek nog wel een keertje nagekeken mogen worden. Eggers valt vaak qua woordgebruik in herhaling. We krijgen ook ontelbaar vaak te zien hoe Mae nieuwe dingen te leren krijgt, wat na een tijdje begint te vervelen. Ook is het boek in twee delen opgedeeld, zonder hoofdstukken, en ik snap niet helemaal 100% waarom.

Om eerlijk te zijn gebeurt er stiekem best weinig. Mae werkt vooral heel veel. Er zijn ook bepaalde verhaallijnen die later helemaal niet meer terugkomen en ook vind ik haar personage zelf nogal vlak. Ook haat ik het een beetje als mannelijke schrijvers vrouwelijke lichamen tot in het grootste detail omschrijven. Haar personage was saai, maar gelukkig weten we wel hoe haar lichaam er precies uitziet!

Wat ik ook bijzonder ongeloofwaardig vond was het feit dat niemand die bij The Circle werkt zoiets heeft van: “Hmm… dit is eigenlijk wel creepy. Misschien gaan we te ver?” Eigenlijk vindt iedereen alles maar normaal, ondanks dat iedereens privacy geschonden wordt. Ik kan me niet voorstellen dat dit een realistisch beeld is. Zelfs Mae, die als buitenstaander binnen komt accepteert alle vage praktijken maar gewoon meteen. Zo wordt ze een keer hard afgestraft omdat ze haar social media niet had bijgewerkt en dat het bedrijf niet wist dat ze ergens naar toe was geweest. Raar, toch? Nee. Niet als het aan Mae ligt. Ze doet werkelijk waar alles om bij het bedrijf te kunnen horen.

Kortom, The Circle viel mij vies tegen. Het idee is heel intrigerend, maar helaas was de uitwerking niet bepaald geweldig.

Ik heb The Circle in het Engels gelezen. In het Nederlands is ie voor 12.50 te koop op Bol.com en in het Engels 7.99.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply TypischKim

  Het klonk als een heel interessant boek. Wat jammer dat hij jou tegenviel!

  13 april 2017 at 16:29
  • Reply donnadiana

   Ja, zo jammer! Ik ben echter wel echt benieuwd naar de film!

   13 april 2017 at 22:43

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge