Follow:
Boeken, Entertainment

Hoe ik weer plezier heb gekregen in lezen

Jarenlang had ik geen plezier meer in lezen. Dit kwam vooral door de verplichte literatuur op de middelbare school die ik nooit leuk vond. Hierdoor had ik ook amper tijd voor boeken die ik wel leuk vond. Las ik wel dan deed ik maanden over één boek en had nooit zin om er rustig voor te gaan zitten. Sinds een aantal maanden is het plezier voor lezen bij helemaal terug! Lees snel verder voor een aantal tips!

1. Begin met dunne boeken

Een boek uitlezen is heel erg satisfying. Het moment dat je de laatste pagina omslaat en het volledige verhaal tot je genomen hebt is een mooi moment. Dat moment heb je sneller als je dunne boeken leest. Hierdoor merk je dat je wél de kracht hebt om een heel boek te lezen. Het gevolg? Je raakt gemotiveerd om aan de volgende beginnen! Begin dus niet meteen aan War and Peace, maar kies een toegankelijker boek. Boeken gevuld met short stories zijn helemaal fijn, want dan lees je steeds een kort verhaal van een aantal pagina’s. Zo lees je voor je gevoel meerdere boeken in één keer!

2. Lees een serie

Beginnen aan het volgende boek gaat makkelijker als het deel is van een serie. Ik wil altijd meteen weten wat er verder gaat gebeuren. Onbewust lees je zo snel meerdere boeken! Op het moment ben ik bezig met de Southern Vampire Mystery-boeken en de Little House on the Prairie-boeken.

3. Zoek een genre dat je aanspreekt

Zelf hou ik gelukkig van veel genres, maar het kan goed zijn dat je heel je leven lang al in het verkeerde genre bent blijven hangen. Probeer een keer iets nieuws! Veel mensen kunnen maar niet beginnen aan een roman, maar houden juist weer van non-fictie geschiedenisboeken. Schaam je vooral niet als je geliefde boeken, zoals bijvoorbeeld Lord of the Rings, helemaal niks vindt. Iedereen heeft zijn eigen ding!

4. Koop een ereader of lees je boeken digitaal

Op het moment lees ik heel erg veel digitaal op mijn iPhone. Heilig schennis? Misschien wel, maar het is zo makkelijk. Ik heb altijd boeken bij me en kan lekker veel lezen in de trein, maar ook al als ik op de trein sta te wachten. Ik vind het makkelijker vast te houden, helemaal als je liggend wil lezen en niet met een dik boek loopt te stuntelen. Een ander voordeel is dat je heel makkelijk nieuwe boeken kan aanschaffen zonder je huis te verlaten. Wat wil je nou nog meer?

5. Overweeg lid te worden van Goodreads

Ik ben denk ik al een aantal jaar lid van Goodreads, een social media voor boeken. Hier kun je precies bijhouden welke boeken je leest en welke boeken je vrienden lezen. Maar het belangrijkste is misschien wel dat het een erg goede website is om nieuwe boeken te ontdekken. Je krijgt persoonlijke aanbevelingen en je kan via een zoeksysteem heel makkelijk binnen genres nieuwe boeken en auteurs vinden. Ontdekkingen zet je op je to read lijst en je verliest nooit het overzicht.

6. Stel persoonlijke doelen

Mijn doel was om dit jaar 25 boeken te lezen en op het moment dat ik dit schrijf heb ik er al 24 gelezen. Een doel wil je halen. Je gaat er voor werken en krijgt motivatie. Helemaal via Goodreads zit er enige goede druk achter want je vrienden kunnen namelijk ook jouw doel volgen. Bij mij komt dan de competitieve kant in me naar boven. Ik moet laten zien dat ik dit doel kan halen!

7. Ga na de boekwinkel of bibliotheek en sla een hoop boeken in!

Er maakt mij niks blijer dan een hele stapel boeken die ik nog moet lezen. Het geeft je een mooi vooruitzicht en motivatie om door de hele stapel heen te gaan. Je hebt er immers ook geld aan uitgegeven, dan is het zonde om het niet te lezen!

8. Geef boeken die je eerst verschrikkelijk vond nog een kans

Ik heb voor mijn bachelor erg veel moeten lezen. Ik had verschillende literatuur vakken en vond het verplichte lezen verschrikkelijk. Onlangs heb ik een verhaal die ik destijds gelezen had nog een keer gelezen. Tot mijn verbazing vond ik hem nu heel erg leuk. Nee, geweldig zelfs! Ik snap niet hoe ik dit verhaal zo stom had kunnen vinden! Persoonlijk verpest het verplichte element een boek. Op het moment dat het niet verplicht was heb ik het verhaal opeens goed kunnen waarderen.

Hebben jullie plezier in lezen? En wat lezen jullie op dit moment?

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Loes

  Handige tips! Ik ben dol op lezen, maar eigenlijk komt het er alleen van in de vakantie.. Op mijn heenvlucht naar Aruba heb ik dan ook meteen een boek uitgelezen!

  20 april 2017 at 12:11
  • Reply donnadiana

   Grappig genoeg vind ik het altijd heel lastig op mijn aandacht lang bij een boek te houden. Ik lees altijd heel veel kleinere stukken omdat ik anders serieus in slaap val.

   20 april 2017 at 19:55

  Leave a Reply

  Enter Captcha Here : *

  Reload Image

  CommentLuv badge